Pyöräsuunnistuksen SM-kisat Jurvassa

17.7.2023

MuuRa:lle tuli mukavasti menestystä 15-16.7 ajetuista pyöräsuunnistuksen sprintti- ja pitkän matkan mestaruuksista.

Lauantain sprinttiradan alku oli vauhdikasta maalaistaajamaa, mihin haasteen toi kovassa vauhdissa urien lähtöjen huomaaminen ajoissa. Loppuosan rastit sijoittuivat erittäin polkurikkaalle ampumahiihto- ja frisbeegolfalueelle. Siellä oli syytä syytä ottaa vauhtia useampikin napsu alaspäin, jotta suunnistus pysyisi hallussa.

Ulla Yrjölän vauhti aiheutti pari uranlähdön ohiajoa ja U-käännöstä, mutta sen verran (pyöräily)hanskassa suunnistus pysyi, että tuloksena oli N50-sarjan SM-kultaa reilun minuutin erolla. Tuula Rasimus ajoi N60-sarjassa ilman suurempia virheitä ja useammallekin rastivälille pohja-aikoja. Kokonaistulos palkittiin SM-hopealla.

Sunnuntain pitkän matkan kartalla haasteena oli hahmottaa, mistä kohtaa Kauhajoentien sai ylittää. Ilmeisesti optimireitit jäivät monilta hoksaamatta, koska kapeilla urilla tuli runsaasti vastakkainajoa. Useampikin ikänainen koki, että "miehet jyrää meitin", mikä söi palan pyöräsuunnistuksen riemusta. Toisaalta pitkän matkan radasta oli saatu huomattavasti mielekkäämpi, haastavampi ja vaihtelevampi kuin mitä alueen maastoa peruskartalta katsomalla saattoi odottaa. Kovan kunnon ja "luukutuksen" lisäksi menestyminen vaati erityisesti huolellista reitinvalintaa ja uranlukutaitoa.

Ullan pitkänmatkan kisa käynnistyi tahmeasti. Ensimmäiselle rastille oli vain 150 metriä, mutta silläkin välillä ehtii "eksymään" hiekkakuopassa ja tekemään kahden minuutin pummin. Tässä kisassa aikaa kuroa kärkeä kiinni oli onneksi yli 20 kilometriä, joten maaliin Ulla ehti Suomen mestarina reilut seitsemän minuuttia ennen seuraavaa.

N60-sarjassa Kauhajoentien käyttämisestä reitinvalinnassa oli erilaisia näkemyksiä. Violetti viiva mustan tieviivan päällä ei liene toimivin valinta ikäsarjojen kartoille. Vauhtieroa asfaltilla tai metsäpolulla ei kukaan varmaankaan kiistä. Tuulan metsäpoluilla tehty suoritus oli tasista: fysiikkaa kysyvät pitkät rastivälit sarjan vauhdikkainta samoin lopun tarkat rastivälit. Maalissa palkintona Tuulalle oli SM-hopea vajaan minuutin erolla voittajaan.