Mobiili-suunnistus

MOBO-rata avattu 22.9.2016 Muuramessa.

 

Suunnista älypuhelimella

 

Muuramen Rasti on yhteistyössä Muuramen kunnan liikuntatoimen kanssa tehnyt Muuramenjoen ja Mäkelänmäen koulun alueelle ilmaisen mobiilisuunnistusradan (MOBO).

MOBO on nykyaikainen tapa tutustua ja kokeilla suunnistusta. Älypuhelin on suunnistajan monitoimilaite - kartta, kompassi ja leimauslaite samoissa kuorissa. Tästä huolimatta tarvitset suunnistuksen perustaitoja selvitäksesi MOBO-radoista. Sovelluksen kartat ovat normaaleja suunnistuskarttoja ja suunnistaessasi voit hyödyntää sovelluksen sisäänrakennettua kompassia. Rastipisteessä on aina QR-koodi ja myös NFC-tarra leimausta varten. Leimaustiedot siirtyvät sovelluksesta automaattisesti MOBO:n verkkopalvelimelle, jossa on nähtävissä MOBO:n tilastot. MOBO-sovellus on kehitetty paikallisia kiintorastiratoja varten ja sen avulla kuka tahansa voi suunnistaa.

 

Näin se toimii:

 

MOBO-sovellus toimii Windows Phone, Android ja IPhone puhelimilla.

1. Asenna ilmainen MOBO-sovellus puhelimeesi Suunnistusliiton sivulta http://mobo.suunnistus.fi ja sen lisäksi myös QR- tai NFC-koodin lukemiseen tarkoitettu ohjelma esim. QuickMark (Anroid).

2. Valitse kartan nimi ”Muuramenjoki” ja odota kunnes kartta on latautunut puhelimeesi. Käytä sovelluksen kompassia ja karttaa löytääksesi rastit. Rastit voit kiertää haluamassasi järjestyksessä ja käydä niin monella rastilla kuin haluat.

3. Vältä liikkumista kielletyillä alueilla, joita ovat esimerkiksi pihamaat, tontit (oliivinvihreä väri kartalla), viljellyt pellot. Käytä suojatietä ja noudata liikennesääntöjä.

4. Leimatessasi rastilla valitse sovelluksesta ”Leimaa” -painike ja ota kuva QR-koodista. Onnistunut leimaustieto siirtyy automaattisesti MOBO:n verkkosivulle.

 

Suunnistettuasi leimauksia voi tutkia puhelimesta My MOBO-sivulta tai sovelluksen verkkosivuilta mobo.osport.ee.

MOBO-rasteilla voit luoda oman ratasi valitsemalla tarjotuista rastivaihtoehdoista haluamasi määrän haluamassasi järjestyksessä.

Ajantasaisen listan suomalaisista MOBO-kartoista löydät puhelimesi MOBO-sovelluksesta valitsemalla asetuksista alueeksi Finland. Radan lähtöpaikan sijainti löytyy radan info-valikosta.

MOBO sopii suunnistukseen yksin tai porukassa – lajiin tutustujille, lajin aloittelijoille tai omatoimiselle harjoittelijalle.

Muuramenjoki-kartan paperiversion voi myös ostaa Muuramen Rastilta hintaan 10 euroa.